23 Ocak 2022 Pazar

Bilim Dünyasını Şaşırtan Keşif: Görme engellilerin Nazarı Değmiyor!

 The Mindshaping Institute of Bayburt’tan bir grup bilim insanı, sonuçları bilimin önkabullerini temelden sarsan bir çalışmaya imza attılar. 15’i renkli gözlü olmak üzere 30 görme engelli  katılımcıyla yürüttükleri deney sonucunda, görme engelli kişilerin nazar değdirmediğini kanıtladılar.


Renkli gözlü katılımcıların deney grubunu, diğer katılımcılarınsa kontrol grubunu oluşturduğu deneyde, katılımcılara araştırma ekibinin yeni aldıkları pahalı eşyalar inceletilerek “ Maşallah.” “ Hayırlı olsun.” “Güle güle kullanın.” ve benzeri dua ve temenniler içermeyen, imrenme ve haset yüklü sözler sarf etmeleri istendi. Katılımcılar “Bu ceketi nereden aldınız, hakiki deri değil mi?” “Kahve fincanları da çok güzelmiş hiç eli yakmıyor.” ya da “Bu yeni çıkan model değil mi, bende de 3310 var.” gibi tepkiler verirken beyin dalgaları EEG ile ölçüldü.


EEG ölçümlerinde katılımcıların kıskançlıktan çatır çatır çatladıkları gözlenirken, 72 saat geçmesine rağmen deneyde kullanılan eşyaların sapasağlam olduğu kaydedildi.


Çalışmanın koordinatörlüğünü yürüten, M.I.B. Biyorezonans ve Kuantum Enerji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Neslihan Gönlügören bu hayret verici buluşu şu sözlerle anlattı: “Engellilik konusu bakir bir alan, nitelikli yayın bulmak çok zor. Facebook’ta görme engellilerin dünyadaki pislikleri görmediği için çok şanslı olduğunu yazmışlardı. Dünyadaki güzellikleri de göremiyorlar diye düşünürken biyorezonansın alt dallarından nazar olgusunu çalışmak istedim ve İlahiyat, Halkbilim, Nörofizyoloji başta olmak üzere çeşitli bölümlerden meslektaşlarımla çalışmaya başladık.”


Facebook ve Instagram başta olmak üzere sosyal medyadan akademik çalışmalarında çokça yararlandığını belirten Gönlügören, bilimde ilerlemenin çağa ayak uydurmaktan, öğrenmeye açıklık ve üretkenlikten geçtiğini vurgulayarak sözlerini bitirdi. Bu çarpıcı araştırmanın detayları saygın hakemli dergilerden Journal of Applied Research on Nazar’ın son sayısında yer alıyor.   


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder