27 Kasım 2013 Çarşamba

Homo İbretus Hakkında


HOMO İBRETUS – TOPLUMUN ACIDIĞI İNSAN

Bu blog, bendeniz İlke Çeperli tarafından açılmış olup, başta engelliler olmak üzere toplumda acınası varlıklar olarak görülen insanlara yapılan muameleleri ironik ve mizahi bir dille eleştirmeyi amaçlamaktadır. Yazılarımı yayınlamadan önce bu Homo İbretus’lar hakkında kısa bir bilgilendirme yapmak istedim.

Homo İbretus Nedir?


Homo İbretus, modern insanın başkalaşmış bir versiyonudur. En belirgin özellikleri modern insan tarafından yadırganıp ötekileştirilerek acınası varlıklar olarak nitelendirilmek olan Homo İbretuslar, kendilerini acınası kılan özelliklerine göre çeşitlilik gösterir. Homo İbretus’ların bir diğer adı Homo Sakatus’tur  Bilinen alt türler;  Homo Zifirus (Görme Engelli), Homo Desibelus (İşitme Engelli), Homo Tekerus (Ortopedik Engelli) ve Homo Moronus (Zihinsel Engelli)’dir. Bunların bir diğer ortak özelliği ise modern insanın bunlar hakkında konuştuğunda, bunları mizah unsuru olarak kullandığında lanetleneceğine inanmasıdır. Fakat bu inanış tamamen batıl olup, Tanzanyalı bilim adamlarınca yapılan deneylerde herhangi bir lanetlenme vakası gözlemlenmemiştir. Ben de bu bloğumda yayınlayacağım çeşitli gönderilerle bu batıl inanışı çürütmeye çalışacağım.

Homo İbretus’ların Genel Özellikleri


1- Homo İbretus’lar görünüşte herhangi bir anormaliye sahip olmasalar da iğrenç varlıklar olarak tanımlanırlar. Yemek yeme tarzlarından, giyimlerine kadar her konuda modern insanın midesini bulandıran bu canlılar hakkında yapılan en yaygın tanımlama, “Acınası, Tanrı’nın insanlara mesajı, topluma bir ceza” şeklindedir. Homo İbretus’lara verilen en yaygın tepki, “Ah yazık kıyamam, vay be azmin zaferi nasıl yürüyor, her durumda yanında olup ayranını içireceğim!” şeklindedir.

2- Homo İbretus’lar ya çok övülür, ya da çok yerilir. Nefes alışı bile büyük başarı olarak görülürken, yaptıkları her türlü başarıdan sonra eksiklikleri yüzlerine vurulur.

3- Homo İbretus’lar (Homo Moronus hariç) zekâca herhangi bir eksikliğe sahip değillerdir ve kendilerine geri zekâlı muamelesi yapan modern insandan hoşlanmazlar.

4- Homo İbretus’ları modern insanlar insan olarak kabul etmez. Homo İbretus’lar “he” denip geçiştirilir, dikkate alınmaz, görmezden gelinir. Modern insan tarafından dışlanan Homo İbretuslar, bazen pozitif, bazen de negatif ayrımcılığa uğrarlar.

5-Bunlar dışındaki tüm özellikleri modern insanla aynıdır. FAKAT HİÇBİR ZAMAN BİR İNSAN VEYA BİREY OLARAK GÖRÜLMEZLER.

Homo İbretus’lar Nerelerde Yaşarlar?


Homo İbretus’lar dünyanın her yerinde görülebilir.

Homo İbretus’lar Ne İş Yaparlar?


Homo İbretus’lar ne iş olsa yaparlar. Kimi bir öğretmen, kimi bir avukat, kimi bir simitçi veya devlet memuru olarak karşımıza çıkabilir. Ancak hiçbir Homo İbretus’u herhangi bir şirkette üst düzey yönetici olarak göremezsiniz.

Medyada Homo İbretus


Homo İbretus’lar medyanın en sağlam malzemeleridir. Özellikle gazete ve televizyonlarda hakkında bol bol ajitasyonlu haber çıkar. Bu konuda en çok ön plana çıkan ünlü Homo Sakatus Metin Şentürk’tür. Diğer gözde Homo İbretus’lara televizyonlardaki kadın kuşağı programlarda rastlanabilir.


Homo İbretus’lar hakkında tanıtım niteliğinde kısa bir yazıyla başlangıç yapmak istedim. Hepinize keyifli okumalar dilerim.

İlke Çeperli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder