12 Ocak 2024 Cuma

Sosyal Medyayı İkiye Bölen Tartışma: "Körler Pijama Giyer Mi?

Geçtiğimiz günlerde Tiktok fenomeni Duyarsu'nun paylaştığı Karanlıkta Giyinme Challenge videosu sosyal medyanın gündemine bomba gibi düştü. Duyarsu'nun videoda giydiği pijamanın tüm düğmelerini yanlış iliklemesi, sosyal medyayı karpuz gibi ortadan ikiye ayıran yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi: Görme yetisi olmayan insanlar pijama, gömlek gibi kıyafetlerin düğmelerini düzgün iliklemekte zorlanıyorlar mıydı acaba?


Bazı sosyal medya kullanıcıları bu tür paylaşımlara denk gelen görme engellilerin rahatsız olabileceğini iddia ederken, bazıları ise "Görmeden nasıl sosyal medyaya girecekler de bu paylaşımlardan haberdar olacaklar?" diyerek bu görüşe karşı çıktı. Görme engelli bir kullanıcının "İş mülakatında bana "Kravatınızı kendiniz mi bağladınız?" diye sormuşlardı." şeklindeki tweeti tartışmanın seyrini değiştirdi. Bu tweetin aldığı etkileşimi... öhöm yani daha geniş kitlelerde farkındalık yaratma fırsatını gören Duyarsu'nun "Ben aslında görmeyenlerin hayatlarının ne kadar zor olduğuna dikkat çekip onların karanlık dünyasına ışık tutmak istemiştim." minvalindeki özrü kabahatinden uzun videosu bardağı taşıran son damla oldu. 


Görme engelli judocu Hami İbretoğlu, antrenman öncesi judogisinin kemerini bağlarken çektiği videosunda sarf ettiği "Loş yapma Duyarsu!" sözüyle tartışmaya son noktayı koydu. Ertesi hafta yapılacak olan görme engelli judo milli takımı seçmelerine hazırlanan sporcunun videosunda bir başka detay daha dikkat çekti: Hami'nin katlanmış halde duran bastonu! Hami'nin her bir parçasını farklı renkte el işi kağıdıyla kaplayarak süslediği bastonu katlandığında gökkuşağını andırıyordu ve bu benzerlik, linci taştan çıkaran Z kuşağına ilaç gibi gelmişti. Eleştiri oklarının yeni hedefi Hami İbretoğlu'ydu. Milli takım seçmelerinin yapıldığı salonu basan bir grup, "Karanlığa doğdu, LPG'li oldu, milli utancımız Hami İbretoğlu" tezahüratıyla Hami'yi protesto etti. Seçmelerin sonunda milli takıma gireceği kesinleşen Hami İbretoğlu soyunma odasına penguen dansıyla giderek bu tepkilere gereken cevabı verdi. "Tamam artık kaldır şu bastonu istersen." diyen federasyon temsilcisine Hami'nin tepkisi bastonu iki eliyle yan tutarak halter gibi kaldırmak oldu.


Twitter'da gıybet kazanı fokur fokur kaynarken Duyarsu "En büyük engel sevgisizliktir         #Loveislove" paylaşımıyla o kazanı kendi kafasına geçirmiş oldu. Astarı yüzünden pahalıya gelen bu destek mesajının ardından Duyarsu bir süre sosyal medya detoksu yapıp Taksim'de "engelli gastesi" satacağını duyurdu. Bunu yaparken dil bariyerini ortadan kaldırmak için Arapça öğrenmesi gerektiğini de söyleyen Duyarsu, dil bariyerinden önce linç bariyerine takıldı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder