17 Aralık 2021 Cuma

Aynı Senin Gibi Ama hiç Senin Gibi Değil

 Tam hali “Bizim iş yerinde de aynı senin gibi biri var ama o hiç senin gibi değil.” olan bu söz kulağa ÖSYM cümlede anlam sorusu gibi gelse de, aynı engel türüne sahip ama karakterleri ve meziyetleri farklı olan iki kişiyi kıyaslarken sıkça kullanılıyor. Müsabakayı kimin kazandığını bilmek için bu cümlenin devamına kulak vermek şart. Merak etmeyin, ibretlik direktörünüz olarak siz engelli kardeşlerime önünüzdeki maçlardan 3 puanla ayrılmanız için bazı taktikler vereceğim.


Ya biliyo musun bizim bölümde de senin gibi biri var ama o hiç senin gibi konuşkan, esprili değil. Bir defa sen çok özgüvenlisin, her işini kendin yapıyosun… Tam kaleciyle karşı karşıya kalmışsınız da kaleci tribündeki pankartları okuyormuş gibi bir durum. Muhtemelen diğer engelliyle zerre kadar muhabbeti yok. Nasıl konuşacağımı bilmiyorum bahanesiyle hiçbir engellinin yanına yaklaşmadığından onun gibi sıradan insan olduğunu gördüğü ilk engellide contayı yakmış. Hükmen galipsiniz yani.


Ama işin içinde örnek olaylar varsa durum değişir. “Bizim bölümde de bir görme engelli vardı, herkesi terslerdi.” ya da  “Bizim arkadaşın iş yerinde bir bacağı olmayan biri varmış iş yerindeki tüm kızlara yürüyormuş.” gibi. Bu durumda nasıl davranacağınız size kalmış. Başkasını gömme yoluyla kendinizi övdürüp maçın adamı olabilirsiniz ama herkesin farklı kulvarlarda olduğunu ve kıyaslanmadan değerlendirilmesi gerektiğini söyleyip konuyu kapatmak daha fair play.  


Bir konuda yardıma ihtiyaç duyduğunuzda, örneğin yemekhanede tabldotunuzu taşımasını arkadaşınızdan rica ettiğinizde, yahut laf arasında herhangi bir işi yaparken zorlandığınızdan bahsettiğinizde, mesela kıyafet alışverişine daima ailenizle veya engelli olmayan bir arkadaşınızla çıktığınızı söylediğinizde gelen “Biliyor musun bizim yurtta da senin durumunda biri vardı aslında ama… Gerisini yazmama hiç gerek yok. Sizin durumdaki diğer arkadaş bir eliyle tabldotunu taşırken diğeriyle iki sandalye çekiyordur, kıyafet alışverişine kendisi çıkıyordur hatta kumaş alıp kendisi dikiyor bile olabilir, on parmağında yüz marifettir yani. Bu hikayede çekiştirilen siz olacaksınız diyebiliriz. Kendi kalenize gol attınız ama hakem yine de öncesinde bir ofsayt pozisyonu var mı bakmak için VAR odasına gitti diyelim. Diğer engelli arkadaş gaza gelip sizin gibi asalak, dilenci ruhlu, engelini kompleks yapmış engelliler yüzünden kendisi gibi sosyal, becerikli, girişken engellilerin nasıl zan altında kaldığını ballandıra ballandıra anlatmak yerine kalabalık yerlerde eşya taşırken veya mağazada alışveriş yaparken bağımsız hareketin zor olabildiğini, her engellinin farklı yöntemle bu sorunu çözmeye çalıştığını anlatırsa etiketlenmekten kurtulursunuz.


İlle bir tanıdıkla kıyaslanmanız gerekmiyor. Milyonların sevgilisi olup sevdiği kızdan friendzone yiyen körstar ya da “göz görmek, kör, engel, karanlık” kelimeleriyle yapılmadık espri bırakmayan kara komedyen de rakibiniz olabilir.”Tekin Jöntürk’e bayılıyorum ya nasıl da kendisiyle dalga geçiyor.” Meali sen de böyle espriler yap ki kendinle barışık ol. Gözüm sana söylüyorum körüm sen anla durumu. Bu durumda “Yalnız benim dilimin ayarı yoktur, kendimle dalga geçip barışırken aynı şekilde sizinle de dalga geçersem küsmek yok tamam mı?” derseniz topu doksana takarsınız.


Körler Ligi 2022 sezonu öncesi hızlandırılmış idmanımızı tamamlamış bulunuyoruz. Bir sonraki çalışmamızda görüşmek üzere!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder